”Oli näissä rannattomissa erämaissa elukkaa vaikka minkälaista, lentävää ja juoksevaa. Talvenkin paksuissa lumissa niitä liikkui, ja keväällä suuret kesälintujen laumat ajoivat aurojaan halki-ilmaan, niin että siivet suhisivat. ”

Suomenselkä

 Suomenselkä –  yli maakuntarajojen ulottuva
yhtenäinen vedenjakajaseutu ja
kuninkaallinen erämaa

Suomenselkä on Pohjanmaan ja Järvi-Suomen välissä sijaitseva vedenjakajaseutu, joka ulottuu pitkältä Pohjois-Pohjanmaalta aina Satakunnan rajoille saakka. Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntien itäraja kohti Keski-Suomea ja Pirkanmaata kulkee pääosin Suomenselällä.

Maastoltaan Suomenselkä on karua ja matalaa aluetta, mutta metsämaat nousevat Keski-Suomen suunnalla mäntykankaiksi. Alueella on huomattavan paljon suoalueita. Suomenselkää on nimitetty myös Lapin sormeksi runsaslumisten talvien ja karun luonnon vuoksi.

” Jo satoja vuosia sitten osui näille pitkille perille pienen lappalaisen pyytökumppaniksi toinen eränkävijä, suuri korvenkolkuttaja Hämeen rikkailta rintamailta. Koko pohjoinen Häme ja Suomenselän ulkopuolisetkin vierimaat joutuivat vanhojen hämäläisten riistamaiksi, joihin joka kesäkaudeksi suurin miesjoukoin rynnättiin saaliin ajoon. Karstulan ja Kivijärven avariin erämaihin pyytömiehiä nousi aina Padasjoelta, Pälkäneeltä, Hauholta sekä muinaisista Kulsialan ja Saarioisten pitäjistä asti. Monet erämiehet ulottivat pyytöretkensä vesijakajan takaisiin korpiseutuihin. ”

Suomenselän alue oli jo muinoin tunnettua metsästysaluetta. Pitkältä eteläisemmästä Suomesta matkattiin näihin metsiin riistaa tavoittelemaan.

”Mutta kaukana Soinin mäkisillä metsäperillä hallitsi Iso-Soini, mahtava mäkien isäntä, jolla oli sata lehmää ja tuhannen lammasta. Täällä olikin ylpeät maat hallittavina; korkeita mäkiä ja niiden välissä avaroita metsiä, järviä ja jokia. Oli täällä kerran itse kuningaskin vaeltanut, levähtänyt leveällä Kuninkaankivellä, rimpisen Kuninkaansuon selällä sekä liikkunut Kuninkaanjoella. ”

Tarinat ovat sitkeästi kertoneet myös Ruotsin kuninkaan Kustaa Vaasan kulkeneen metsästämässä Soinin erämaissa, mutta näille kertomuksille ei ole löytynyt mitään vahvistusta historiankirjoista.

Paljon on kuvailtu Suomenselän alueen riistarikkautta. Monimuotoisessa maastossa on viihtynyt paljon erilaisia eläinlajeja.

”Lehtoisilla metsämailla, notkoissa ja haavikoissa kyykkäili jänis, mollosilmäinen sarkahousu, saaden usein kyytimiehekseen kavalan ketun, ja hiekkaisilla mäkilöillä aherteli mehtäsika, harvoin nähty viiruposkinen kolomestari. Mutta jylhissä kallioisissa korpimaissa oli synkkä ilveskissa kuin kotonaan. joskus ahmakin siellä luikaili jättäen jälkiä kuin mies, ja suuret susilaumat toisinaan vaeltelivat pitkin talvisia erämaita, tullen väliin niin villeiksi, että loikkivat matkamiesten rekien ylitse. Peuratkin pitivät näitä sydänsaloja parhaina mainaan, ja komeat hirvet juosta jylkyttelivät pitkin korpia, puhumattakaan hallavasta vaarista, karhusta, joka hoiti isännyyttä kaikkialla.”

Nykyäänkin Suomenselän alue tarjoaa mahdollisuuden hienoihin luontoelämyksiin. Tutustu upeaan erämaaluontoon Erämaanlumon matkassa.

Koe erämaanlumo

Eränkäynnistä lumovoimaa

Erämaanlumo.fi on Eränkäynnistä
lumovoimaa- hankkeen tuottama metsästys-
ja luontomatkailusivusto.

Eränkäynnistä lumovoimaa – hanke oli harvaan asutun maaseudun matkailun kehittämishanke. Hankkeen lähtökohdat olivat paikallisissa ja alueellisissa olemassa olevissa kulttuurisissa ja ympäristöllisissä vahvuuksissa. Eränkäynnin perinne ja luontoelämykset ovat tärkeä osa soinilaisuutta. Hanke tuki paitsi alueen matkailua ja elinvoimaa, myös luontoyhteyden ja metsästysperinteen säilyttämistä.

Hankkeessa kartoitetttiin metsästys- ja luontomatkailutoimijat, luotiin alueelle uudentyyppinen yhteistyöverkosto harvaan asutun alueen ominaisuudet huomioiden ja haettiin parhaita käytäntöjä kansallisesti sekä kansainvälisesti. Tuotteet esiteltiin kesäkuussa Soinin Luonto- ja erämessuilla ja testattiin käytännössä syksyllä 2023.

Hankkeessa kehitettävät uudet metsästysmatkailutuotteet rakennettiin alusta asti digitaalisuus huomioiden. Tuotteet tehtiin digitaalisesti löydettäviksi ja kartoitettiin mahdollisuuksia digitaalisen asiakaspolun luomiseksi.

Metsästys- ja luontomatkailun kehittäminen vaatii vastuullisuutta: monimuotoisen luonnon säilyttäminen, ihmisen aiemman luontoa muokanneen toiminnan ennallistaminen (kuten esim. kosteikkojen hoito) ja riistakantojen hoito ja vahvistaminen ovat tärkeässä roolissa.

Metsästys- ja luontomatkailun kehittämisen positiiviset vaikutukset kohdistuvat paikallisiin asukkaisiin. Matkailu työllistää paikallisia ja mahdolliset tulot saadaan jäämään kohteeseen (majoitus, ruokailu, opaspalvelut, vähittäiskauppa). Hanke vastasi myös Suomen matkailustrategiassa mainittuun teemapohjaisen matkailun kehittämiseen. Luontomatkailu (sis. metsästys-, kalastus- ja erämatkailu) mainitaan yhtenä valittuna teemana.

Eränkäynnistä lumovoimaa -hankkeen toiminta-aika oli 14.9.2022-30.9.2023.

Eränkäynnistä lumovoimaa -hankkeelle saatiin 1.1.2024 alkaen jatkoa “Erämatkailusta elinvoimaa Kuusiokuntiin” -hankkeen muodossa Kuudestaan ry Leader-ryhmästä.

Tämän uuden hankkeen tavoitteena on laajentaa hyvin alkanutta työtä laajemmalle Kuusiokuntien alueella. Toimijoita Ähtäristä, Alavudelta ja Kuortaneelta haetaan mukaan erämatkailuverkostoon, jotta saadaan entistä monipuolisempi palvelutarjonta asiakkaiden ulottuville. Esimerkiksi Ähtärinjärven hyödyntäminen kalastus- ja matkailukohteena on tavoitteena niin Ähtärin kuin Soininkin suunnasta.

Soinin vesien virkistyskäytön kehittämishankkeen toimenpiteiden yhteydessä tunnistetiin myös selkeä tarve kalastusmatkailun kehittämiselle alkaen kalastusmahdollisuuksien paremmasta kartoittamisesta ja kalastuslupamyynnin selkeämmästä tiedottamisesta. Alueella nähdään tarvetta myös nuorille suunnatulle erätoiminnalle.

Olisitko Sinä yhdistyksesi/yrityksesi kanssa innokas lähtemään kehittämään ja markkinoimaan tuotteita, palveluita ja kokonaisia palvelupaketteja, jotka liittyvät metsästykseen, kalastukseen ja luontomatkailuun yleensäkin ja samalla solmimaan tärkeitä yhteistyöverkostoja?

Jos olet kiinnostunut lähtemään mukaan tai saamaan lisätietoja hankkeestamme, niin ota rohkeasti yhteyttä!

Jaana Pöllänen, jaana.pollanen@soini.fi p. 040 570 3775

Eeva-Marja Jokinen, eeva-marja.jokinen@soini.fi p. 040 660 8134